Dryckeskartong med Arla beskrivningen Stärk din hjärna med träning

Stärk din hjärna

Barn som rör sig presterar bättre

Precis som när träning ger omedelbar effekt i hjärnan hos vuxna har det en omedelbar stärkande effekt hos barns hjärnor. Ett test har gjorts som visar att när nioåringar fick vara fysiskt aktiva i 20 minuter – vid ett enda tillfälle – blev de markant bättre på läsförståelse. Ett enskilt kort träningspass påverkar alltså barns förutsättningar i skolan. Vad det beror på kan man inte svara på säkert, men förbättrad uppmärksamhet spelar definitivt en viktig roll. Vi vet nämligen att uppmärksamheten förbättras omedelbart hos barn som rör på sig och det måste rimligtvis spela en roll i det här sammanhanget.

På samma sätt som när man har undersökt hur lite träning som krävs för att vuxna ska få bättre kondition har man undersökt hur lite träning som behövs för att påverka uppmärksamheten hos barn. Resultaten är häpnadsväckande. När tonåringar fick jogga i tolv minuter förbättrades såväl deras läsförståelse som det man kallar visuell uppmärksamhet. I närmare en timme satt effekten i. Så lite aktivitet som fyra minuter kan ge bättre förmåga till uppmärksamhet och koncentration och få tioåringar att bortse från distraktioner.

Uppmärksamhet och minne är inte det enda som blir bättre hos barn som rör på sig. Vi vet idag att fysiskt aktiva barn och ungdomar mellan 4 och 18 år kommer att förbättra i princip alla sina tankemässiga förmågor. Simultankapacitet, arbetsminne och uppmärksamhet – allt verkar bli bättre. I skolan märks det på att förutsättning för matematik, läsförståelse och problemlösning ökar. Likaså förmågan att fatta beslut – det som kallas exekutiv kontroll. Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och blir mer kreativ och intelligent? Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna, som är skriven av läkaren och författaren Anders Hansen hjälper dig med just det.