Porträtt på en glad Pamela von Sabljar

Pamela von Sabljar – ‘Träna ditt barns modmuskel’

June 23, 2016
|
Growingminds

Pamela von Sabljar är självledarexperten som menar att vi kan stärka barn och unga genom att träna deras modmuskel. Att lära dem att lära inte handlar om prestation. Growingminds har intervjuat Pamela om konflikter, om att lyssna och hur föräldrar kan växa som ledare.

Föräldrar är de första ledarna som barn möter i livet. “Tänk om föräldrar skulle ta chansen att utveckla sig i sitt ledarskap?” Den tanken väckte Pamela von Sabljars dotter för en tid sedan.

– Det var en så klok tanke, för barnen ger dig verkligen möjlighet att förändra ditt ledarskap. Med ansvar kan du påverka, så varför inte använda dig av den resursen? Jag tycker att vi ska lära barn och unga att livet är ett ständigt lärande. Att lära inte handlar om prestation. Jag brinner för att barn i stor utsträckning vet vad som är bäst för dem, det handlar mycket om att vi inte vågar lyssna. Vi behöver se barn som fullvärdiga människor från dag ett.

Pamela von Sabljar har med sin mångåriga erfarenhet av utbildningar i självledarskap – för både barn och vuxna – blivit en naturlig del av team Growingminds. Med sina fantastiska utstrålning och kloka insikter inspirerar hon oss vuxna att våga förändra och växa i vårt föräldraskap.

Pamela menar att varje barns skrik egentligen är en fråga, vilket blir väldigt tydligt när det kommer till spädbarn, men detta gäller under hela uppväxten. Vad är det barnet vill ha hjälp med? Lösningen är inte att tysta skriket utan att ha en nyfikenhet i konflikterna, eftersom de enligt Pamela är omötta behov.

– Om jag är nyfiken, öppen och villig att uforska konflikterna för mig själv, för det är inte något som vi nödvändigtvis behöver eller alltid ska ta med barnen – och jag tror att vi ska titta efter orsaker istället för symptom – så är det här vi kan hitta förändring.

Hur kan vi stärka barn och unga?
– Genom att träna deras modmuskel. Genom att lära dem att om något känns obekvämt så betyder det att vi har möjlighet att växa. Att det är bra att kasta sig ut ur trygghetszonen så ofta vi kan.

Pamelas tips när något känns obekvämt:

  • Föreställ dig att känslorna är personer som ska sättas på avbytarbänken under en match.
  • Säg åt dem att du ser dem, hör dem, men att de får sitta på bänken och ta en paus.
  • Gör det som känns obekvämt ändå!

En annan sak vi kan göra för att stärka barn och unga är att lära dem att vara tacksamma, enligt Pamela. Prata till exempel om vad ni är tacksamma för varje morgon. Träna barnen att fokusera på möjligheter och att vara nöjda med det vi har.

Pamela har twittrat under hashtaggen #detdubordefåttläradigiskolan. Varför?
– För att jag har mångårig erfarenhet av fortbildning inom svensk skola och tycker att vi behöver lära oss ett sätt att lära om, att lära nytt, att lära för livet. Vi lever idag i en snabbföränderlig värld där det är ännu viktigare att ta reda på vem vi är och på vilket sätt vi kan göra skillnad. Tar vi reda på detta är vi inte lika utsatta för allt det snabbt förändrande.

Vad inspirerar dig?
– Mina barn. De får mig ständigt att växa och när vi växer blir livet större. På mitt kylskåp står citatet “I’m determined to be an old woman who doesn’t regret anything”. Så är det verkligen. Barn är från framtiden – de ligger alltid steget före, och jag vill lära mig hela tiden.

 

Video på ett annat tema med Pamela:

Hur möter vi våra tonåringar när de vill gå på fest? En personlig betraktelse från föreläsaren Pamela von Sabljar.

Growingminds

Growingminds samlar den senaste kunskapen, forskning och ger verktyg för att just dina barn skall bygga självkänsla, utvecklas och leva hållbart.