Bild på två barn med en puss på kinden

Skippa dyra kalas – 6 tips för fina minnen

April 13, 2016
|
Growingminds

Har du också kommit på dig själv med att bli stressad av kalasplanering och presenter till barnen? Stopp där. Vad är det som barn, precis som vuxna, uppskattar mest av allt? Tid tillsammans. Upplevelser. Lagom till vårens alla kalas kommer här 6 tips för fina och värdefulla minnen tillsammans, istället för dyra presenter!

Handen på hjärtat – hur många av dina egna födelsedagskalas kommer du ihåg från när du var liten? De finaste minnena kommer förmodligen från små stunder som blev stora. Som när du och din mamma plockade blommor i ett dike. När du och dina syskon lekte i vattenspridaren. När du och din pappa gjorde en snögubbe. Vad som helst där ni delade en stund tillsammans.

Här delar vi några tips som en påminnelse om att det är de riktiga, fina minnena som blir värdefulla.

 

1. Gör bilåkandet till karaokeshow

Till och från fotbollsträningen, till mataffären eller varje morgon på väg till skolan. Vi har alla vårarutinfärder i bilen tillsammans. Låt dessa stunder bli minnesfärda! Antingen är de utmärkta tillfällen att prata och bygga relationer på. Eller för att bara ha kul. Låt dina barn välja musiken, skruva upp volymen, harkla rösten och häng på!

 

2. Gör ett bildspel för ett helt år

  • Välj en veckodag.
  • På den dagen, ta ett foto av ditt barn varje vecka i ett år.
  • Döp bilderna till ”vecka 1, vecka 2, etc.”
  • Spara dem i samma mapp på din dator eller telefon.

När ditt barn fyller år kommer du att ha 52 bilder att visa i ett bildspel, bara för huvudpersonen själv eller för familj och vänner. Att se barnets utveckling utspela sig framför er vecka för vecka under ett helt år blir garanterat en häftig upplevelse.

 

3. Fira även de grå dagarna

Visst är det lättare att komma på roliga aktiviteter utomhus när solen skiner glatt? Men här har vi något att lära av barnen, för de bryr sig oftast inte om hur vädergudarna väljer att visa sig. Så nästa regniga dag, dra på galonisar, stövlar och gör dagen till en plaskfest! Finns knappt något som i alla fall små barn tycker är så roligt som att plaska i vattenpölar. Det här kan vara fina tillfällen att umgås med ett av barnen i taget, men självklart lika kul att ta med hela gänget ut.

 

4. Planera en ”pappa-eller-mamma-camping” inomhus

Frisk luft är härligt men det krävs knappast spritkök, tält och matpackning för att få till en mysig utflykt. Så, testa denna inne-camping: Planera middag, förbered en safari med gosedjur strategiskt utplacerade i hemmet som vilda djur, berätta roliga historier på vägen och sov sedan i ett av barnens rum. Spänning utlovas!

 

5. Spara minnen och dela dem senare

Starta traditionen med att alla i familjen får spara minnen från speciella tillfällen under året. Det kan vara allt från en biobiljett, ett godispapper till ett foto. I slutet av varje år går ni som familj sedan igenom alla minnen, det blir ett fint sätt att minnas året tillsammans på.

För den som vill ta ett steg till är tipset att skapa en tidskapsel. Efter att ni gått igenom era sparade minnen, placera dem i en behållare och gräv ner den på en bra plats. Kom sedan överens om när ni ska öppna den. Tänk er minnesstunden när ni öppnar den om 10 år!

 

6. Ha magiska morgnar som vardagsritual

I en hektisk vardag kan morgnarna lätt bli en tävling om vem som snabbast blir klar. Självklart blir det extra bråttom ibland när alla ska passa sina tider. Men det kan lätt bli rutin att missa den mysig stund som morgonen faktiskt kan vara. Testa att börja med “magiska morgnar” istället. Ligg bredvid barnen och prata om vad ni är glada och tacksamma för innan dagen drar igång. Kan bli förändringen som ger er grunden för en lugn och positiv start på dagen!

Vi på Growingminds vill skapa positiv förändring på riktigt. Med videos och forskningsbaserade verktyg kan vi hjälpa våra barn att må bättre. Läs mer om Growingminds, våra kurser och hur vi arbetar här!

Dessa 6 tips kommer ursprunglingen från Upworthy.com. Läs artikeln här!

Källor Youtube-filmer:

  1. https://youtu.be/lU-Uwl7AZ7o
  2. https://youtu.be/UH1x5aRtjSQ
  3. https://youtu.be/LqCn6NfuSmg

Growingminds

Growingminds samlar den senaste kunskapen, forskning och ger verktyg för att just dina barn skall bygga självkänsla, utvecklas och leva hållbart.