Arla 5paneler

Lyckligare med arla

Growingminds och Arla samarbetar med att sprida kunskap om hur barn och vuxna kan bli lyckligare. Här presenterar vi texter som familjer läser vid frukostbord runt om i Sverige och vår kursledare Malin Rapp fördjupar med fler tips.

Är pengar lycka?

/system/media_objects/images/1d1/7e1/06-/original/gm-arla-blogg-ma%CC%8A-bra-2.jpg?1453124155

Om snabba belöningar som fina kläder och exotiska resor varit detsamma som lycka hade alla rika varit jättelyckliga, men så fungerar det inte. Forskning visar att man snabbt vänjer sig vid sådana lyckokickar och att de faktiskt kan motverka verklig lycka. Istället handlar lycka om vad vi GÖR! 

Många får en härlig känsla när de tränar men den långvariga effekten, som bra kondition eller en stark kropp, är det som varar. Så är det också med lycka. Den måste underhållas och kommer liksom i farten när vi GÖR saker som känns roliga och meningsfulla.


Fördjupning - ÄR PENGAR LYCKA?

Growingminds kursledare Malin Rapp berättar om varför våra barn gör som de gör, och hur vi vuxna kan hjälpa dem att må bra.

Länk till fördjupning och verktyg om "Är pengar lycka?".

JAG VAR MIG EN SNÄLL RACKARE!

/system/media_objects/images/b6e/10b/db-/original/gm-arla-blogg-ma%CC%8A-bra-3.jpg?1453124513

Alla pratar med sig själva (tyst eller högt). Forskning visar att den som säger snälla saker till sig själv har lättare att klara jobbiga situationer, som när det är tungt i skolan. När någon säger taskiga saker till dig frigörs kortisol och adrenalin i hjärnan. På grott-tiden var det ett sätt för kroppen att försvara sig mot hot.

Idag gör det att vi blir sura, misstänksamma och tar sämre beslut. När vi får kärlek så ökar istället ämnet oxytocin, som ger oss bättre självkänsla och minskar stressen. Detta gäller alltså även om kärleken eller taskiga ord kommer från oss själva!


Fördjupning - JAG VAR MIG EN SNÄLL RACKARE!

Growingminds kursledare Malin Rapp berättar om vad våra barn säger till sig själva och hur vi vuxna kan få dem att bli mer omtänksamma.

Länk till fördjupning och verktyg om "Jag var mig en snäll rackare!".

LYCKA ÄR SOM EN OSTMACKA!

/system/media_objects/images/2a2/dc4/ca-/original/gm-arla-blogg-ma%CC%8A-bra-1.jpg?1453124687

Lycka är som favoritmaten. Äter man den hela tiden tröttnar man snart och har inget att längta till (och så får man näringsbrist). Lycka går upp och ned och går att påverka. Kortvariga lyckokickar är lätta att få men för att vara lycklig för det mesta krävs att man bestämmer sig för att se positivt på sitt liv.

Forskning visar att man påverkar lycka mer genom hur man tänker än genom yttre saker som nya prylar, nytt jobb eller lotterivinster. Långvarig lycka handlar mer om attityd – målet är inte att jaga lycka, utan att vara det!


Fördjupning - LYCKA ÄR SOM EN OSTMACKA!

Growingminds kursledare Malin Rapp berättar om varför våra barn tänker som de gör och vad kan vi vuxna göra åt det.

Länk till fördjupning och verktyg om "Lycka är som en ostmacka!".