En liten pojke håller hånden till en vuxen medan han pekar ut mot en sjö

3 skäl till att uppfostra tacksamma barn

January 16, 2016
|
Growingminds

Den amerikanska journalisten Shuka Kalantari gjorde research på ämnet tacksamhet. Jobbet fick henne att gå från skepsis till full övertygelse. Här kommer nu hennes tre skäl till varför det är bra att uppfostra tacksamma barn.

Shuka Kalantari var rätt skeptisk till ämnet för radiodokumentären hon jobbade på. Det handlade om tacksamhet. Men hon gjorde ett grundligt resarchjobb och blev under tiden mer och mer intresserad. Till slut köpte hon till och med en bok om tacksamhet till sin tvåårige son, om en hundvalp som sa “tack” hela sitt födelsedagskalas. Vad fick henne att göra detta? Jo, all forskning som visar på tacksamhetens positiva effekter. Fördelarna övertygade Shuka att hon ville uppfostra och visa sitt barn hur man är tacksam. Eller i alla fall göra sitt bästa för att försöka.

Här kommer hennes 3 skäl till varför du vill uppfostra tacksamma barn:

1. Tacksamma barn är snällare

När vi är tacksamma för en present vi fått, är vi mer benägna att göra snälla saker för andra människor. Detta gäller inte bara för människor som gjort snälla saker för oss, utan även för främlingar.

– Tacksamhet är något unikt eftersom den tar dig bortom känslan av skuld, att du ”borde” ge tillbaka, och inspirerar dig till att sprida de positiva känslorna vidare till någon annan, säger Peter Blake, forskare vid Boston University.

Peter Blake tillsammans med Yarrow Dunham vid Yale University ville undersöka om och i vilken ålder detta stämde för små barn. De startade därför nyligen ett forskningsprojekt för att studera hur tacksamhet kan få barn mer benägna att dela med sig.

I  studien gav forskarteamet gosedjur till barn mellan fyra och åtta år. Halva gruppen barn fick höra att gosedjuret var en present från ett annat barn, medan andra halvan fick höra av det var en present från universitetets labb. Barnen fick sedan en näve godis och möjligheten att dela dem med ett annat barn.
Resultatet var att barnen som trodde att presenten kom från ett annat barn var mer benägna att dela med sig av godiset. Tacksamhet kan alltså sprida sig vidare bland barn. Men, generositeten börjar först uppträda hos barnen när de fyllt sex-sju år. Peter Blake menar att yngre barn i högre grad behöll godiset för sig själva, oavsett vem som gett dem presenten.

2. Tacksamma tonåringar är lyckligare och får bättre betyg

Det som verkligen fick Shuka Kalantari att köpa hela tacksamhetspaketet var inte bara visionen om att hennes barn skulle dela med sig. Det hon främst blev imponerad av under sin research var att tacksamma tonåringar var mindre benägna att bli deprimerade eller avundsjuka på andra, och mer benägna att få högre betyg och vara mer nöjda med livet. Vad detta betyder i praktiken? Mindre tonårsångest.

Jeffrey Froh, medförfattare till boken Making Grateful Kids, har i sin forskning visat att materialistiska tonåringar tenderar att vara mer deprimerade och få lägre betyg. Enligt Froh är materialism ett värdesystem och ett dåligt sådant.

– Det finns ett fokus på yttre mål i vår värld, sådant som hör ihop med rikedom, berömmelse, image och status. Och även om vi uppnår dessa mål så uppfyller de inte våra grundläggande psykologiska behov. När vi inte uppfyller de behoven slutar det med att vi mår väldigt dåligt, säger Jeffrey Froh.

Annan forskning från Cornell University visar att människor som spenderar mer pengar på upplevelser istället för materiella ting har starkare sociala relationer. Tom Gilovich från Cornell University menar att om du ber människor att berätta om sina liv, så pratar de mycket oftare om viktiga upplevelser de varit med om än att om saker de äger…

3. Tacksamma barn kommer att ta hand om miljön

Även om Shuka Kalantari ser fördelarna med att uppfostra ett tacksamt barn så är hon orolig att han inte ska ha så mycket att vara tacksam för om 30 år. Klimatförändringarna målar en ganska grå bild av framtiden här på vår planet.

Samtidigt visar forskning att tacksamhet faktiskt kan vara ett skydd mot några av miljökatastroferna. Ezra Markowitz, assisterande professor vid University of Massachusetts iAmherst, har lett en studie som visar att människor som är tacksamma mot tidigare generationers miljökämpar, är mer benägna att ta hand om naturen och miljön, eftersom tacksamhet ökar ansvarskänslan mot kommande generationer.

– De som är mest tacksamma mot tidigare generationer är de som är mest villiga att lägga sina egna pengar på att stödja insatser för att till exempel skydda parker, säger Ezra Markowitz.

Så vad kan vi göra för att jobba på tacksamheten? Vi kan lära våra barn att säga “tack” till andra. Vi kan säga “tack” när vår partner diskat efter middagen. Eller när kollegan på jobbet hjälpt oss med något. Eller som Shuka Kalantari, ge bort en upplevelse till sin lilla släkting istället för en materiell present.

– Jag har bokat en tripp till ishallen tillsammans med honom, istället för att köpa legot som han önskade sig. Vi ska dit nästa månad, och han är så uppspelt – jag med. Det kommer att bli något vi båda kommer att minnas och ett minne som jag definivt kommer att vara tacksam för, säger Shuka Kalantari.

Läs Shuka Kalantaris text i sin helhet här.

Growingminds

Growingminds samlar den senaste kunskapen, forskning och ger verktyg för att just dina barn skall bygga självkänsla, utvecklas och leva hållbart.