Att tala med barn på riktigt
Blir det så att du förhör barnen när du egentligen vill prata med dem? ”Vad har ni ätit idag? Vad har du för läxor?” Låter det bekant? Ylva Mårtens har i arbetet som radioproducent lärt sig mycket om att tala med barn. Hon har nu samlat sina egna och andras erfarenheter i boken Vad säger barnen.
Det är en talang att få barn att berätta. Det vet vi alla som fått enstaviga svar tillbaka, hur mycket vi än lirkar. Radioproducenten Ylva Mårtens erfarenheter som förälder fick henne att för flera år sedan starta radioprogrammet ”Barnen”. I programmet visade man samhället genom barns egna ord om sina liv och erfarenheter. Grunden kom från insikten hon fick under döttrarnas uppväxt – att man sällan får höra barn i media, men att de kan ha så otroligt mycket intressant att berätta.
Utifrån Ylvas egna och andras erfarenheter med att tala och lyssna till barn, föddes boken Vad säger barnen. I en artikel i Svenska Dagbladet berättar Ylva om vad hon tror är bra att tänka på när vi talar med barn. För hur får man till de där samtalen som är på riktigt egentligen? Här kommer fyra tips på vägen.
1. Visa att du har tid
Hur kul tycker vi själva det är att svara på frågor i förbifarten, ställda av någon som är på väg? Det är viktigt att vi vuxna visar att vi verkligen har tid för barnen. Att visa det i både ord och handling. Det är så lätt att fråga ”Hur har du haft det idag?” medan vi skyndar för att få fram middagen eller sorterar tvätten. Men då är sannolikheten stor att vi kommer att få ”Jag vet inte”, eller en axelryckning till svar.
Ylva menar att ett barn som säger ”vet inte” och rycker på axlarna kanske bara testar dig: är du intresserad på riktigt, eller frågar du bara för att du ska, samtidigt som du gör annat?
– Om ett barn som jag känner säger ”vet inte” när jag frågar, då försöker visa jag att jag har gott om tid på mig att lyssna. När jag intervjuar brukar jag se till att jag inte har bråttom.
Men givetvis kan det också handla om att barnet faktiskt inte vill berätta just nu eller för just dig. Föräldrar behöver inte veta allt, säger Ylva Mårtens.
2. Fundera över hur du bemöter barnen
Hur pratar vi egentligen om och med barnen? Pratar vi ofta över deras huvuden? Ylva Mårtens menar att vi kan behöva fundera över hur vi beter oss mot barn. Vi kanske talar om dem i tredje person eller tycker att de är lillgamla när uttrycker sig väl, eller till och med skrattar när de faktiskt berättar något utförligt.
– Vem orkar berätta då, om människor skrattar åt det man berättar?
3. Försök förstå vad det innebär att vara barn
I boken Vad säger barnen citerar Ylva Mårtens författaren och pedagogen Ellen Keys ord om att ”själv varda som ett barn”. Och det här, menar Ylva, är kärnan i hur hon själv vill bemöta barn. Att man som Ellen Key skriver: ”visar barnet samma försynthet, finkänslighet och förtroende som en vuxen”.
– Jag märkte när mina egna barn var små att jag ibland inte varit tillräcklig lyssnande. Då bestämde jag mig för att under en period koncentrera mig på barnen. Säg tre veckor då jag försökte vara hemma mer, lyssna mer, göra mer saker på helgerna tillsammans. Det handlade inte om mer frågor eller samtal under de veckorna utan bara om mer fokus, säger Ylva Mårtens i intervjun i Svenska Dagbladet.
När kontakten fanns där mellan dem igen, gick det också att börja prata mer på riktigt.
4. Skippa agendan – Visa genuint intresse
Strunta i att ha någon sorts agenda och försök istället förstå vad som fångar barnens intresse, utan att komma med förmaningar och pekpinnar. Vad är det som är så intressant, roligt eller spännande med till exempel ett dataspel, eller musiken ditt barn gillar?
– Många barn är ovana vid att vuxna verkligen intresserar sig för vad de tänker eller varför de gör något. Men med mindre barn kan det handla om att leka med barnet på barnets villkor för att samtalet ska komma igång. Eller att bara vara i samma rum utan att tränga sig på, säger Ylva Mårtens.
På Growingminds ger vi dig verktygen för att dina barn ska bygga självkänsla, utvecklas och leva hållbart. Läs mer om våra kurser och vad vi gör här!
Läs mer om Ylva Mårtens och boken här i Svd!
Growingminds
Growingminds samlar den senaste kunskapen, forskning och ger verktyg för att just dina barn skall bygga självkänsla, utvecklas och leva hållbart.