Hur stärker vi barns självkänsla?
Beröm är bra, men bör inte förväxlas med kärlek. För barn kan faktiskt bli självupptagna och rentav osäkra av för mycket beröm, menar den danske familjeterapeuten Jesper Juul. Läs mer om hur vi på olika sätt kan stärka barns självkänsla här!
Vi vuxna och föräldrar lägger idag stor vikt vid våra barns självkänsla. Men så har det inte alltid varit. För bara några årtionden sedan var det fult och egoistiskt att sträva efter att bli sig själv – barn skulle istället anpassa sig till omgivningen och uppföra sig fint. En av dagens fallgropar är däremot att många föräldrar tror att barn får en bra självkänsla bara de får mycket beröm. Och beröm i sig är inget fel, visst kan självförtroendet stärkas av beröm och kritik vid rätt tillfälle, men om man vill hjälpa barn att utveckla en bättre självkänsla är det ingen klockren metod, säger den danske familjeterapeuten Jesper Juul i en artikel i Svenska Dagbladet.
Föräldraskap handlar inte om att ständigt bedöma
Enligt Jesper Juul krävs två ingredienser för att barns självkänsla ska kunna gro. Den första är minst en vuxen person i omgivningen som ser barnet på riktigt, och erkänner det som det är. Den andra är att barn behöver få känna sig värdefulla för andra människor.
Vad gäller att se barnet på riktigt finns en fallgrop som är lätt att trilla i: att vi så ofta ändrar fokus från barnets varande till dess prestation. I boken Ditt kompetenta jag ger Jesper Juul ett exempel: En flicka åker rutschkana i lekparken och ropar: “Mamma titta!” Och mamman svarar: “Vad duktig du är och vad bra det går!” Sagt i all välmening givetvis, men det blir ändå olyckligt, enligt Jesper Juul. För medan flickan är inne i sin upplevelse av att åka kana reflekterar hon knappast över om hon är duktig eller inte. Hon vill bara få sin upplevelse och känsla bekräftad – men får en bedömning till svar.
Enligt Jesper Juul behöver barn bli sedda som de är och inte bara för vad de gör, men många av oss faller in i det här bedömande sättet att tala till barn. Om du och jag pratade på samma sätt till varandra som vuxna, skulle vi genast inse hur tokigt det kan bli. Vi vuxna behöver se barn som människor och inte en annan sorts varelser. Det blir extremt tydligt i Jespers exempel från hans egen vardag.
– Hemma hos oss lagar jag exempelvis mycket mat och om min fru varje dag skulle kommentera det med ”Vad duktig du har blivit på att laga mat”, skulle det kännas som om hon talade till mig och inte med mig. I stället säger hon kanske ”Oj, vad gott!” eller ”Vad skönt för mig att du lagar maten här hemma”. Då känns vår relation mycket mer jämlik och det uppstår ett verkligt möte mellan oss. Jag känner mig sedd, säger Jesper Juul.
Föräldraskap handlar också om att ta emot
Del två i receptet för att öka barns självkänsla är enligt Jesper Juul att barn behöver känna sig värdefulla för andra människor. Och då främst bara för att de finns till. Men föräldraskapet handlar inte bara om att ge, utan också om att se och ta emot det vi får av barnen. Att barnen ska få känna sig värdefulla i ett sammanhang. För precis som vi vill överösa barn med kärlek på olika sätt, vill de göra detsamma.
Ett exempel på hur det kan gå till skulle kunna vara en konflikt mellan en pappa och en dotter. De bråkar. Efter bråket funderar pappan över vad som hände och kommer fram till att han överreagerat. Om han nu går tillbaka till dottern och säger att han förstår vad han gjorde för fel och tackar henne för att han fick hjälp med att bli lite klokare, kommer dottern att känna sig betydelsefull och värdefull för sin pappa. Sådant stärker självkänslan, menar Jesper Juul.
Hur gör just du för att stärka dina barns självkänsla? På Growingminds har vi kurser för att genom vuxna stärka våra barn och unga. Läs mer om Growingminds här!
Läs mer om Jesper Juul i artikeln i Svenska Dagbladet här.
Growingminds
Growingminds samlar den senaste kunskapen, forskning och ger verktyg för att just dina barn skall bygga självkänsla, utvecklas och leva hållbart.