Christmas 72184

När barnen slutar tro på tomten

18 december 2016 | Av Growingminds

Vi blev tipsade om en text som sprids viralt på Internet som vi veckan innan jul vill dela med er. Texten är från en familj i USA som har en fin och annorlunda jultradition med syfte att hjälpa sina barn att utveckla förmågan att ge. 

Läs hela inlägget
Img 3807

UnikT tillfälle att växa tillsammans med ditt barn

10 december 2016 | Av Growingminds

Är du vuxen med ansvar för ett barns lärande? Vill du få möjlighet att utveckla er relation - tillsammans med ditt barn? Då är det här en kurshelg för dig! Under kursen kan du och ditt barn ägna tre sköna dagar på ön Ekskäret med roliga aktiviteter, djupa samtal och kloka reflektioner om det som känns ‘viktigt på riktigt’ - tillsammans!

Läs hela inlägget
Formagor bild

En skola med fokus på förmågor?

02 december 2016 | Av Growingminds

Forskning visar att vi genom att lära barn och unga förmågor som uthållighet och självkontroll kan öka deras hälsa, skolresultat och välmående i livet. Men det här har inte varit en självklarhet i våra skolor som haft fokus på akademiska kunskaper. Nu verkar en förändring vara på gång då allt fler länder lägger krut på att hitta nyckeln till detta: Hur lär vi ut dessa icke-kognitiva förmågor på bästa sätt?

Läs hela inlägget
Barn vuxen2 blog

Kursen ‘Grow our minds - together’

18 juli 2016 | Av Instructor

Helgen den 23-25 september erbjuder Growingminds en kurs på ön Ekskäret i Stockholms skärgård. Är du vuxen med ansvar för ett barns lärande? Vill du få möjlighet att utveckla er relation - tillsammans med ditt barn? Då är det här en helg för dig! 

Läs hela inlägget
Tala med barn growingminds

Att tala med barn på riktigt

03 juli 2016 | Av Growingminds

Blir det så att du förhör barnen när du egentligen vill prata med dem? ”Vad har ni ätit idag? Vad har du för läxor?” Låter det bekant? Ylva Mårtens har i arbetet som radioproducent lärt sig mycket om att tala med barn. Hon har nu samlat sina egna och andras erfarenheter i boken Vad säger barnen

Läs hela inlägget
Shutterstock 254417170 blogg

3 tips för att vara en närvarande förälder

01 juli 2016 | Av Growingminds

Forskning visar att alla föräldrar nu kan dra en suck av lättnad. Nyckeln till ett bättre föräldraskap och mental hälsa kan vara så enkel att släppa taget om oro och sluta döma oss själva. Med andra ord: mindfulness. Här berättar vi mer om en chilensk studie och ger 3 tips på hur vi kan vara närvarande föräldrar. 

Läs hela inlägget
Barns sj%c3%a4lvk%c3%a4nsla growingminds

Hur stärker vi barns självkänsla?

29 juni 2016 | Av Growingminds

Beröm är bra, men bör inte förväxlas med kärlek. För barn kan faktiskt bli självupptagna och rentav osäkra av för mycket beröm, menar den danske familjeterapeuten Jesper Juul. Läs mer om hur vi på olika sätt kan stärka barns självkänsla här!

Läs hela inlägget
Shutterstock 123277906 blogg

Har ditt barn lätt för sig?

27 juni 2016 | Av Growingminds

Behöver ditt barn sällan sitta med matteläxan eller traggla på glosorna? Får ditt barn ofta höra ‘Vad smart du är" eller ‘Vad snabbt du jobbar"? Faran med att berömma barn för vad de är - istället för vad de gör - är att man kan skada deras motivation. Här ger vi tips på hur vi kan lära barn att förmågor är något man kan utveckla.

Läs hela inlägget
Pamela von sabljar growingminds expert

Pamela von Sabljar – 'Träna ditt barns modmuskel'

23 juni 2016 | Av Growingminds

Pamela von Sabljar är självledarexperten som menar att vi kan stärka barn och unga genom att träna deras modmuskel. Att lära dem att lära inte handlar om prestation. Growingminds har intervjuat Pamela om konflikter, om att lyssna och hur föräldrar kan växa som ledare.

Läs hela inlägget
Shutterstock 275407718 1000 500

Tre tips för att hjälpa barn med deras självmedkänsla

18 juni 2016 | Av Growingminds

Forskningen pekar på att hur våra barn lyckas hantera sina inre dialoger är avgörande för hur de mår och tar sig an vardagens alla utmaningar. Man har kunnat visa att när barn känner sig stressade så domineras deras inre dialog av en hård kritisk röst. När de ska svara på frågor i skolan, passa in bland kompisar eller titta sig i spegeln hör de en röst som viskar: “Du kommer aldrig klara det!” eller “Ingen vill vara med dig!”. 

Läs hela inlägget
Blogg sandrine thuret

TEDtalk: Sandrine Thuret - Du kan få nya hjärnceller. Så här går det till.

23 maj 2016 | Av Growingminds

Länge trodde vi att människan inte kunde skapa nya hjärnceller som vuxen. Men modern forskning visar att vi tvärtom har förmågan att producera hjärnceller genom hela livet. I detta TED-talk, som setts av miljoner, berättar hjärnforskaren Sandrine Thuret om hur människans hjärna fungerar och ger praktiska råd i hur vi kan hjälpa våra hjärnor att skapa nya hjärnceller med hjälp av t.ex. rätt kost och fysisk aktivitet.

Läs hela inlägget
Blogg kelly mcgonigal

TEDTALK: Kelly McGonigal - Hur du gör stressen till din vän

28 april 2016 | Av Growingminds

Kelly McGonigal är psykologen på Stanford som forskar i hur vi ska må bättre och klara av stressen bättre i dagens samhälle. I detta TED-talk, som visats över 10 miljoner gånger, utmanar hon oss att se stress som någonting positivt. Hon berättar bland annat att ny forskning visar att stress möjligen bara är dåligt för oss om vi tror att så är fallet.  

Läs hela inlägget
Brenebrown blogg

TEDtalk: Brené Brown - Styrkan i sårbarhet

14 april 2016 | Av Growingminds

Forskaren Brené Brown studerar mänsklig samhörighet, d.v.s vår förmåga att älska, känna medkänsla och tillhörighet. I detta personliga TEDtalk delar hon en livsförändrande insikt hon funnit i sin forskning. Hon visar oss att när vi vågar vara sårbara och dela mer av oss själva så stärks ofta relationen till andra och vi skapar förutsättningar att känna mer positiva känslor. En video för alla som vill veta mer om styrkan i att vara sårbar.

Läs hela inlägget
Growingminds tips skapa minnen

Skippa dyra kalas – 6 tips för fina minnen

13 april 2016 | Av Growingminds

Har du också kommit på dig själv med att bli stressad av kalasplanering och presenter till barnen? Stopp där. Vad är det som barn, precis som vuxna, uppskattar mest av allt? Tid tillsammans. Upplevelser. Lagom till vårens alla kalas kommer här 6 tips för fina och värdefulla minnen tillsammans, istället för dyra presenter!

Läs hela inlägget
Chris fb

Video: Skoldagen startar med beröm

08 april 2016 | Av Growingminds

I de flesta klassrum inleds skoldagen direkt med lektioner. Men Chris Ulmer har valt att låta sina elever få en annan start. Chris är lärare i en klass där eleverna har särskilda behov och han inleder dagen med tio minuter av komplimanger, där alla elever verkligen får höra hur bra de är – något som har lett till att eleverna nu vågar ta för sig mer i olika situationer. Se video nedan och låt dig inspireras! 

Läs hela inlägget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I vårt nyhetsbrev får du löpande nyheter och tips på vad vi och andra gör för att hjälpa dig som förälder.